Jag får ofta kommentarer (inte minst från mina egna föräldrar) om att filosofi egentligen bara är flum. Jag kan hålla med om att filosofi ibland verkar vara luddigt och till synes utan någon som helst praktisk tillämpning. Filosofi verkar ställa frågor i en oändlig ström, frågor som saknar svar. Den tyska filosofen G.W. Leibniz ställde kanske den svåraste frågan i världshistorien, känt som Den odödliga frågan: ”Varför finns det någonting, istället för ingenting?” Hur kan vi någonsin hoppas få något som helst svar på frågan? Spelar frågan någon roll överhuvudtaget eller är den bara också flum?
Som svar på allt detta (förutom till den odödliga frågan, svaret på den kommer i ett senare inlägg) vill jag svara att frågor som den Leibniz ställde definitivt spelar roll. De spelar en väldigt viktig roll, just eftersom de saknar svar. Vi kan aldrig finna någon sanning om vi inte ställer frågor.
Filosofi lär oss att ställa rätt frågor. Utan rätt frågor kan vi aldrig få rätta svar. Vägen dit må vara lång och krokig, men jag färdas ändå hellre på den än tar en rak och asfalterad genväg, eftersom det är endast på den krokiga vägen som jag kan hoppas lära mig hur man finner rätta svar, sanning. Det är endast där man lär sig ställa rätt frågor.
Sören Kierkegaard, en dansk filosof, sade något i stil med: ”Nuförtiden är allting alldeles för lätt. Därför måste jag göra saker och ting svårare.” Det är här kärnan i mitt argument ligger. När filosofi stämplas som ”flummigt” eftersom det inte ges några säkra svar, begås ett allvarligt misstag. Det finns sanning i livet. Det är säkert (om ingen sanning finns, kan inte påståendet ”det finns ingen sanning” vara sant). Jag får hellre svaret ”jag vet inte” till en svår fråga än en förenklad eller rent av helt felaktig förklaring. Visast är den som vet vad han inte vet. Jag tar hellre den långa och krokiga vägen, eftersom det är bara där som jag kan hoppas finna sanning. Filosofi leder mig in på vägen genom att lära mig ställa rätt frågor.
Den praktiska tillämpningen borde vara ganska klar vid det är laget. Det är aldrig fel att ifrågasätta. Det är frågor som för mänskligheten framåt.
Men filosofi är inte bara frågor. Teorier i moralfilosofi får oss att förstå vad rättvisa är och kan appliceras på de flesta samhällsproblem. Logik, en gren av filosofi, genomsyrar alla vetenskaperna. Metafysik och existentialism, som jag läser nu, berör ämnen om människans natur, såsom fri vilja och medvetenhet, vilket för med sig konsekvenser för allt vi gör.
Genom att studera filosofi hoppas jag lära mig ställa rätt frågor så att jag kan lära mig mer om livet. Platon sade att filosofer är ”De vars passion det är att se sanningen”. Och vem vet, kanske det finns korn av sanning i allt läser? Om inte, så får jag se till att ändra på det.
Jag är stolt att se mig själv som filosof. Du behöver inte ha publicerat några böcker, studera på universitet eller ha ett vitt skägg för att vara filosof. Så länge du förundras över livet och ställer frågor om det, är du med en filosof.
Cheers.
Cheers.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar